MÜNCHEN - De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk is medisch in staat in de gevangenis te worden opgesloten. Hij geniet een betere gezondheid dan men bij een man van 89 jaar zou verwachten.

Dat is de conclusie van artsen die Demjanjuk in de Stadelheim-gevangenis in München hebben onderzocht. De onderdirecteur van de penitentiaire inrichting, Jochem Menzel, maakte dit woensdag bekend.

Kampbewaker

Demjanjuk wordt ervan beschuldigd in 1943 in het Poolse Sobibor medeplichtig te zijn geweest aan de moord op 29.000 Joodse Europeanen. De uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk zou er enige tijd kampbewaker zijn geweest. Hij werd dinsdag door de VS aan Duitsland uitgeleverd.

Hij is in de jaren tachtig en negentig ook verwikkeld geweest in een proces over zijn vermeende oorlogsverleden in het Poolse vernietigingskamp Treblinka.

Persoonsverwisseling

Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde uiteindelijk dat er van een persoonsverwisseling sprake was. Nu wordt hij er door de Duitse justitie van beschuldigd kampbewaker in Sobibor te zijn geweest.

De begin jaren vijftig naar de VS geëmigreerde Demjanjuk ontkent alle beschuldigingen. Hij zou destijds slachtoffer van de nazi's zijn geweest en niet in vernietigingskampen hebben gewerkt. Zijn familie betoogde bovendien dat hij te ziek en te oud is voor een proces.