AMSTERDAM - De Franse minister van Economische Zaken Christine Lagarde volgt in het najaar Neelie Kroes op als Eurocommissaris van Mededinging. Dat zouden commissievoorzitter José Barroso en de Franse president Sarkozy hebben afgesproken.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Het blad schrijft dat Kroes, die in 2004 aantrad, zou hebben aangegeven geen tweede termijn te ambiëren.

Eerder liet Kroes doorschemeren wel degelijk op haar post te willen blijven als in het najaar een nieuwe Europese Commissie aantreedt. VVD-leider Mark Rutte drong deze week nog bij het kabinet aan op duidelijkheid over de kandidatuur van zijn partijgenote.

Machtig

Als het bericht over de benoeming van Lagarde (53) klopt, verzekert Frankrijk zich daarmee van een stevige vinger in de pap van het Europese economische beleid. Neelie Kroes geldt, met het Europese concurrentiebeleid in haar portefeuille, als een van de machtigste leden van de Europese Commissie. Lagarde was, voor zij minister werd, een bekend advocate op het gebied van mededinging.

Toegewijd

Tegenover financieel persbureau Dow Jones laat een woordvoerder van Lagarde weten dat de minister toegewijd is aan haar huidige baan. "De minister steekt al tijd en energie in haar missie aan het roer van het Franse ministerie voor Economische Zaken, Industrie en Arbeid", zei hij.