DEN BOSCH - De kleine horecaondernemers die schade hebben geleden door het rookverbod, bereiden een grote gezamenlijke schadeclaim tegen de Staat voor. De uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch dat het rookverbod voor kleine ondernemers ongeldig is, maakt de weg vrij om compensatie te vragen.

Dat zei bestuurslid Ton Wurtz van stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer dinsdag.

''Veel cafés hebben omzet misgelopen door het rookverbod, we maken ons nu op om stappen te nemen om dat te laten compenseren.''

Bij de stichting zijn op dit moment ongeveer 1200 kleine horeca-ondernemers aangesloten.

Hoe hoog het bij de rechter geclaimde bedrag zal worden, is volgens Wurtz nog niet precies te zeggen. ''Maar reken er op dat het kabinet één JSF kan afbestellen. Het gaat om een substantieel bedrag.''

Uitspraak

Het Hof bepaalde dinsdag dat er geen deugdelijke wettelijke grondslag is die verplicht tot het instellen, aanduiden en handhaven van een dergelijk verbod in de kleine horeca.

De daartoe opgestelde artikelen in de Tabakwet laten volgens het hof geen rookverbod voor horeca zonder personeel toe.

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat met minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de gevolgen voor het rookverbod van de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

De VVD en de PVV zullen het debat dinsdagmiddag aanvragen. Het is de bedoeling dat het debat nog deze week plaatsvindt.

Voortdurende onzekerheid zou funest zijn voor kleine cafés, die in de ogen van de VVD door het rookverbod de grootste moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Totale afschaffing

De PVV is de enige partij in de Kamer die af wil van het hele rookverbod. Van een uitzondering voor kleine kroegen zouden juist grotere cafés weer hinder gaan ondervinden, omdat er dan ook geen eerlijke concurrentie is.

Dat punt maakt ook CDA-Kamerlid Cisca Joldersma. Het is juist de reden dat haar partij minister Klink altijd heeft gesteund bij de instelling van een algeheel rookverbod voor de horeca.

Wet

''De wet rammelt'', was de simpele conclusie van exploitant Tony van Haperen van café Victoria na zijn tweede vrijspraak. Hij vertelde dat zijn omzet weer op peil is sinds hij de asbak terug op de bar heeft gezet.

De uitspraak vindt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een enorme steun in de rug voor de kleine horeca. Dat zei een woordvoerder van de vereniging dinsdag.

Volgens de woordvoerder heeft KHN altijd gezegd dat de kleine horeca onevenredig hard wordt getroffen door het rookverbod.

Hof zet streep door rookverbod