OLDEBERKOOP - Het 11-jarig meisje Lusanne van der Gun uit het Friese Oldeberkoop, dat zich woensdagavond bij een hotel in Venlo meldde, is met haar ouders herenigd. Het is niet bekend waar zij donderdag verblijft. Wie haar maandag in zijn auto heeft meegenomen en wat zijn motief was, is nog steeds onduidelijk.

Het politieteam, dat de ontvoering richt zich volledig op de opsporing van de dader(s). De coördinatie van dat onderzoek gebeurt vanuit Friesland.

Een aantal rechercheurs van het Friese onderzoeksteam is naar Limburg afgereisd om daar het rechercheteam van de politie Noord-Limburg te ondersteunen.

Lusanne was maandagmorgen met een vriendinnetje op weg naar school, toen een man het tweetal onderweg aanhield. Hij maande het andere meisje door te fietsen en nam Lusanne mee in de auto. Volgens de politie ging het om een man tussen de 50 en 60 jaar met een kalend voorhoofd. Over het merk en de kleur van de auto bestaat onduidelijkheid. Aangekomen op school sloeg het vriendinnetje alarm.

Telefonisch contact

Dinsdagmiddag had de politie enkele malen telefonisch contact met de ontvoerder, meldde justitie woensdagavond op een persconferentie in Leeuwarden. Ook Lusanne is een keer aan de telefoon gekomen. Met behulp van opsporingsmethoden wist de politie dat zij zich in Limburg moest bevinden. Over de inhoud van de telefoongesprekken heeft de politie geen mededelingen gedaan.

Lusanne

De politie heeft woensdagavond kort met Lusanne gesproken, voordat zij met haar ouders vanuit het hotel in Venlo vertrok. Donderdag praat zij uitgebreid met de politie over wat haar is overkomen. Ook wordt zij donderdag medisch onderzocht. De politie werkt bij het zoeken naar de dader samen met de politie van Limburg-Zuid. In totaal werken er 100 politiemensen aan de zaak.

Vanaf het begin van de melding dat Lusanne was ontvoerd, heeft de politie met speurhonden de omgeving van Oldeberkoop afgezocht naar sporen. Ook is er een buurtonderzoek gehouden. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde maandagavond aandacht aan de zaak. De politie heeft inmiddels ruim 700 tips binnengekregen.

Schoolfeest

Leerlingen van basisschool De Tjongeling in Oldeberkoop hebben donderdagochtend feest gevierd op school. "Het is een ontlading van alle spanning", zegt directeur J. Nijboer.

Patat

De scholieren hebben met stoepkrijt op het schoolplein getekend. Om half elf krijgen ze patat van de plaatselijke snackbar. Directeur Nijboer geeft de leerlingen vanochtend de vrije hand. "Kinderen maken tekeningen en willen er over praten. Daar is vandaag alle ruimte voor."

Het schoolhoofd weet nog niet of Lusanne daadwerkelijk thuis is. "De familie moet eerst rust hebben. Het belangrijkste is dat Lusanne terug is."

In Oldeberkoop ontstond woensdagavond al een spontaan feest nadat bekend was geworden dat Lusanne levend was gevonden. Het hoofd van de school reed in een brandweerauto door het dorp om naar iedereen te schreeuwen 'Lusanne komt terug'. Een grote ereboog werd voor de kaasboerderij van de familie Van der Gun opgericht. Op de Wolvegasterweg, waar Lusanne woont, gingen de vlaggen uit.