AMSTERDAM - ''Het is nooit, nooit, nooit mijn intentie geweest.'' Dat zei Dion G. (26) maandag voor de rechtbank in Amsterdam, waar hij zich moest verantwoorden voor de dood van verkeersregelaar Willem van Koerten (54).

Die overleed nadat de verdachte hem op 17 augustus in de parkeergarage van meubelzaak Ikea zou hebben aangereden.

Het begon allemaal toen een vriend van G. de Mini Cooper waarin ze zaten op een parkeerplaats voor invaliden zette.

Niet om de auto daar te laten staan, vertelde de verdachte maandag, maar omdat de onervaren chauffeur wilde oefenen met parkeren.

Collega

Een collega van Van Koerten was daar echter niet zo van gecharmeerd en vroeg hen waar ze mee bezig waren. G. ging door het lint en schreeuwde de man van alles toe, zo bekende hij.

De verdachte nam de plaats achter het stuur over van zijn vriend en reed een rondje door de garage.

De verkeersregelaar zegt dat hij daarbij uit de weg moest springen om niet te worden aangereden.

Van Koerten

Van Koerten was inmiddels ter plaatse gekomen om zijn collega te helpen en maande G. tot stoppen. Die voelde zich naar eigen zeggen geïntimideerd.

''Ik was echt bang voor een handgemeen. Hij kwam op me af lopen. Hij was groot. Hij was boos.'' Dus trapte hij op het gaspedaal en reed door.

Van Koerten belandde op de motorkap en viel daar vervolgens weer vanaf. Enkele dagen later overleed hij aan hersenletsel.

Verklaring

G.'s verklaring dat hij het allemaal niet zo heeft bedoeld ten spijt, stelt het Openbaar Ministerie dat hij de verkeersregelaar opzettelijk en met volle vaart aanreed.

Van Koerten zou daardoor op de auto terecht zijn gekomen en weer zijn gevallen toen de verdachte hard remde. Volgens justitie is G. dan ook schuldig aan doodslag.

Advocaten

De advocaten van de verdachte zien dat heel anders. Van Koerten zou zelf op de motorkap zijn gaan liggen om de Mini Cooper tegen te houden.

G. zou toen achteruit zijn gereden, juist om te voorkomen dat de verkeersregelaar onder het voertuig terechtkwam.

Reconstructie

Beelden van een reconstructie die in de rechtbank werden getoond, gaven geen uitsluitsel over dit meningsverschil.

Het enige dat bleek was dat G. tijdens het incident een gemiddelde snelheid had van 14 tot 22 kilometer per uur.

Aangegrepen

De collega van Van Koerten die bij het incident was, vertelde maandag hoezeer hij is aangegrepen.

''Ik kan zo vreselijk boos worden als ik denk aan wat de verdachte heeft aangericht. Wie doet nou zoiets?'' Op de excuses die G. hem aanbood, zat hij niet echt te wachten. ''Het wordt hem ingefluisterd door zijn advocaten.''

Psycholoog

Een psycholoog heeft geconstateerd dat G. een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Daardoor was hij verminderd toerekeningsvatbaar tijdens het incident. Over enkele weken wordt bekend welke straf justitie gaat eisen.