BRUSSEL - Meer snelheidscontroles en hogere boetes hebben in België resultaat gehad. Volgens cijfers van de politie is het aantal hardrijders gehalveerd sinds de invoering van een rigoreuze aanpak, melden Vlaamse media donderdag.

Jarenlang hadden de Belgische automobilisten lak aan de maximumsnelheid en ook Nederlanders trapten het gaspedaal eens lekker in onder Breda. Dat veranderde toen in 2001, na enkele weekenden met zelfs voor Belgische begrippen veel verkeersdoden, de politiek riep om 'monsterboetes' en meer controles. Op dat moment was er in heel België welgeteld één werkende flitspaal.

Naar Nederlands voorbeeld voerde de politie het aantal controles stevig op. Sindsdien wordt er aanzienlijk minder gejakkerd op de Belgische snelwegen. Reed tot voor kort 3,5 procent van de gecontroleerde voertuigen te snel, nu is dat nog 1,8 procent. Volgens de politie is ook het aantal dodelijke ongevallen op snelwegen met eenvijfde gedaald.

De boetes zijn in België meestal iets hoger dan in Nederland. Wel geven de Belgen zelden een bekeuring als de overtreding minder is dan tien kilometer per uur.