PEKING - Diplomaten van de Verenigde Staten zullen tijdens de onderhandelingen in Peking geen formele een-op-een gesprekken houden met afgevaardigden van Noord-Korea. Dat zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad donderdag. De Noord-Koreanen hadden om dergelijk bilateraal overleg gevraagd.

De Amerikaanse speciale gezant James Kelly had woensdag, op de eerste dag van de besprekingen, wel een informele ontmoeting met Noord-Koreaanse gesprekspartners. Voor zover bekend werd er toen geen vooruitgang geboekt.

De gesprekken, waaraan ook diplomaten van Japan, Zuid-Korea, China en Rusland meedoen, begonnen donderdagochtend rond half vijf (Nederlandse tijd). Ze zijn er op gericht een einde te maken aan de crisis over de nucleaire ambities van het regime in Pyongyang. Dat werkt, tot grote woede van met name de Verenigde Staten, in het geheim aan een nucleair wapenprogramma.

Het stalinistische en geïsoleerde Noord-Korea zegt de wapens nodig te hebben als 'afschrikwekkend middel' tegen een Amerikaanse aanval. Amerikaanse onderhandelaars verzekerden de Noord-Koreanen er woensdag van dat Washington dat niet van plan is en ook niet uit is op de val van het regime van Kim Jong-il, zo meldden Amerikaanse functionarissen.

Diplomatieke bronnen vertelden het Japanse persbureau Kyodo donderdag dat gastheer China probeert de besprekingen vrijdag af te sluiten met een gezamenlijke verklaring. In de ontwerptekst staat onder meer dat de gesprekken openhartig verliepen en dat de delegaties een nieuwe gespreksronde zullen houden. Volgens de zegslieden is de kans groot dat de zes landen overeenstemming zullen bereiken over het document.