RIJSWIJK - De sympathie voor koningin Beatrix is na de aanslag op Koninginnedag gegroeid. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die zondag bekend werd gemaakt.

Voor het drama vond 72 procent de vorstin sympathiek, na de aanslag groeide dat naar 81 procent. Ook vonden meer mensen (44 procent) dat de koningin dicht bij het volk staat dan ervoor (30 procent).

Uit de peiling blijkt verder dat het aantal mensen dat Beatrix het liefst zo snel mogelijk afstand ziet doen van de troon, na Apeldoorn is afgenomen van 20 naar 14 procent.

Daarbij had voor de aanslag 27 procent een voorkeur voor de huidige vorstin terwijl dat na Koninginnedag 43 procent was.

Peiling

De Hond houdt elk jaar kort voor Koninginnedag een peiling. Dit jaar heeft hij dat vanwege de aanslag daarna herhaald.

De politieke peiling van De Hond heeft de afgelopen week, waarin het parlement en kabinet met reces waren, geen verschuivingen opgeleverd.

PVV

De PVV van Geert Wilders zou met 32 zetels de grootste fractie in de Tweede Kamer worden als er nu verkiezingen plaatsvinden.

Het CDA neemt een tweede plek in met dertig zetels. De huidige coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie is nu goed voor 56 zetels in de Tweede Kamer.