AMSTERDAM – De SP wil niet regeren met de PVV. Na D66 is de SP de tweede partij die zich uitspreekt tegen een regeringscoalitie met de partij van Wilders.

“Er zijn absoluut thema's waar de mensen boos over zijn en waar de partijen SP en PVV elkaar vinden. Maar de verschillen zijn te groot”, aldus fractieleider Kant in een vraaggesprek met NU.nl.

De grootste verschillen liggen volgens de SP-fractievoorzitter op politiek en sociaal-economisch terrein. "Hij komt wel uit de schoot van de VVD, een rechtse partij, ik hoop dat de mensen dat niet vergeten."

Probleemwijken

Daarnaast wijst Kant op Wilders' aanpak van de problemen rondom de probleemwijken. "Ik maak me grote zorgen over het wegzetten van een belangrijk deel van onze landgenoten dat een ander geloof aanhangt. Dat vind ik gevaarlijk.”

“We delen de zorgen over de overlast van Marokkaanse jongeren en we moeten daar ook hard tegen optreden. Maar Wilders wil mensen het land uitzetten. Dat gaat ons te ver."

Hetzelfde geluid

Agnes Kant noemt de wantoestanden in de zorg en de verrijking aan de top als zaken waar de SP en PVV hetzelfde geluid laten horen. 

“Op deze punten zien wij alleen andere oplossingen, bijvoorbeeld Wilders' plan om de premies te verlagen vinden wij te makkelijk. We zullen het toch ergens van moeten betalen.”

Peilingen

De SP zit met 25 zetels in de Kamer, maar de grootste oppositiepartij doet het in de peilingen slecht, in tegenstelling tot de PVV. “Het is onmiskenbaar dat de mensen aan mij moeten wennen als nieuwe fractievoorzitter maar dat is een kwestie van tijd en geduld.”

“Ik hoop niet dat ik mensen daarin teleurstel. Toch maak ik me over de peilingen geen zorgen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat richting de verkiezingen de bal weer richting de SP rolt.”

Crisisbezweerder

De fractieleider wijst op de rol van de crisis en noemt de rol van 'crisisbezweerder' Wouter Bos daarin belangrijk. “De ogen waren op hem gericht, brandmeester Bos moest de brand blussen. Dat heeft de profilering van onze partij geen goed gedaan.”

Kant is van mening dat ook hier de tijd de wonden zal helen. “Ik denk dat als de mensen zien dat de graaicultuur en de verrijking aan de top bij het oude blijft, het vertrouwen in SP wel weer zal groeien.”