LONDEN - De Britse premier Gordon Brown en diens Labour-partij hebben een record geboekt waar ze weinig plezier aan zullen beleven. De steun van het publiek voor de regering bevindt zich op een historisch laag peil.

En voor het eerst vindt een meerderheid (52 procent) van de Britten dat Brown op moet stappen.

Dat blijkt uit de British Polling Index, een opinieonderzoek dat donderdag en vrijdag werd uitgevoerd en waaraan ruim 2200 mensen deelnamen. De Britse krant Mail on Sunday meldde zondag dat Brown de impopulairste premier van Groot-Brittannië is sinds 1943.

In dat jaar werden voor het eerst opiniepeilingen uitgevoerd volgens moderne methoden. Slechts 23 procent van de Britten steunt Brown en Labour op dit moment.

Slecht

Daarmee presteren de regeringspartij en de partijleider nog slechter dan in het rampjaar 1983. Onder toenmalig partijleider Michael Foot had Labour de steun van 23,5 procent van de kiezers. De partij zat begin jaren '80 in de oppositie en was het toneel van grote interne conflicten.

Op dit moment staat de populariteit van Labour opnieuw zwaar onder druk. Media in Groot-Brittannië berichten deze dagen uitvoerig over fout declaratiegedrag door parlementariërs.

Schuldig

Meerdere partijen zouden zich aan dergelijke praktijken schuldig hebben gemaakt, maar Labour krijgt als regeringspartij de meeste kritiek te verduren.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan winnen de Conservatieven, zo blijkt uit de peiling. De belangrijkste oppositiepartij zou aanspraak mogen maken op 45 procent van de stemmen.

Van de geënquêteerden meent 53 procent dat Tory-leider David Cameron het ''erg goed'' of ''redelijk goed'' doet. Labour zou bij vervroegde verkiezingen slechts iets beter scoren dan de Liberaal Democratische partij, die mag rekenen op de steun van 17 procent van de stemgerechtigden.

Waardering

De waardering voor Brown neemt ondertussen steeds dramatischer vormen aan. Nog geen kwart van de Britten vindt dat de premier ''erg goed'' of ''redelijk goed'' presteert. Daar staat tegenover dat liefst 72 procent meent dat Brown het ''nogal slecht'' of ''erg slecht'' doet.

De volgende reguliere stembusgang in Groot-Brittannië staat overigens pas volgend jaar zomer op het programma.