AMSTERDAM - De overheid moet stoppen met het behandelen van coffeeshops als vijanden en er moet een einde komen aan de criminalisering van wiet. Dat was de boodschap zaterdag op het Museumplein in Amsterdam.

Organisaties als de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en de Bond van Cannabis Detaillisten hadden daar de Cannabis Bevrijdingsdag georganiseerd.

Volgens de organisatie kwamen vijfhonderd tot duizend personen naar de manifestatie. Tussen 13.00 uur en 18.00 uur waren er muziekoptredens en toespraken.

Bezoekers konden boeken over cannabis of handtasjes van hennep maken.

Van der Ham

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham noemde het huidige Nederlandse cannabisbeleid in een toespraak ''halfslachtig''.

Coffeeshops mogen immers wel wiet verkopen, maar het is verboden om het te kweken. Daardoor is de handel in marihuana volgens hem in handen van de maffia.

''Open de achterdeur'', riep de politicus dan ook op. ''Zorg ervoor dat niet alleen de verkoop van wiet gereguleerd wordt, maar ook dat de teelt van wiet gereguleerd wordt.''

Moderne slavernij

Wernard Bruining, oprichter van de eerste coffeeshop in Amsterdam, betoogde dat in Nederland sprake is van ''moderne slavernij''.

Dit onder meer omdat het in concertzalen verboden is een joint op te steken. ''Het kenmerk van slavernij is immers dat mensen niet mogen doen wat ze zelf willen.''

De Cannabis Bevrijdingsdag vond plaats in het kader van de Worldwide Marijuana March. In totaal waren er in 263 steden over de hele wereld demonstraties.

Cannabis Bevrijdingsdag