UTRECHT - Jomanda komt maandag niet naar de zitting waar zij terechtstaat in de zaak van de in 2001 overleden actrice en presentatrice Sylvia Millecam.

''Het tijdstip geeft cliënte zorgen'', maakte haar advocaat Luc Benistant zaterdag bekend.

De advocaat stelt dat Jomanda geen angst voor de zitting heeft en bereid is op een andere datum te verschijnen. Volgens hem zei ze Pim Fortuyn twee weken voor zijn dood een bodyguard te nemen en waarschuwde ze in de weken voor Koninginnedag in Apeldoorn dat er grote problemen op die dag waren te verwachten.

''Op dit moment speelt in haar beleving een soortgelijk probleem komende week, waardoor zij zich niet in staat acht te komen.''

Wanneer Jomanda, die in Canada verblijft, wel naar Nederland komt, wist Benistant niet.

Kennisgeving

Het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank in Amsterdam zijn al ingelicht. Een woordvoerder van het OM neemt het bericht ter kennisgeving aan.

''Niemand is verplicht om op zijn eigen zitting te verschijnen. We zouden het jammer vinden, want we willen haar visie wel aanhoren.''

Een woordvoerster van de rechtbank hield het bij: ''We gaan gewoon maandag om 9.00 uur beginnen.'' Benistant dient maandag een verzoek in om de zitting te verplaatsen naar een andere datum.

Artsen

Jomanda staat terecht samen met twee alternatieve artsen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de drie er mede schuldig aan dat Millecam in 2001 overleed aan borstkanker.

Justitie meent dat de drie de actrice hebben wijsgemaakt dat ze een niet-kwaadaardig gezwel had en dat een operatie niet nodig was.

Daarmee zijn ze in de visie van het OM schuldig aan onder meer het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het onthouden van de benodigde medische zorg.