AMSTERDAM - Een rampenoefening die het VU medisch centrum zaterdagochtend hield, is goed verlopen. Dit blijkt uit een eerste indruk van de betrokken hulporganisaties, meldt het Amsterdamse ziekenhuis.

Voor de oefening werd een ramp in scène gezet waarbij ruim honderd mensen gewond raakten als gevolg van een ontploffing in een laboratorium op de Zuidas, het kantorencomplex dat in de buurt van het VUmc ligt.

Het VUmc houdt minstens eens per twee jaar een grote rampenoefening. Zaterdag was er extra aandacht voor onder meer de opvang van familieleden van slachtoffers.

Vliegtuigcrash

Het VUmc heeft hiertoe besloten naar aanleiding van de vliegtuigcrash met het toestel van Turkish Airlines in februari dit jaar.

Toen kwamen er veel, voornamelijk Turkse, familieleden van slachtoffers naar het ziekenhuis die opgevangen moesten worden. Bij de oefening werden dertig fictieve familieleden ingezet die 'paniek moesten zaaien'.

GHOR

Aan de oefening deden zo'n 165 hulpverleners mee, onder meer van de GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen), brandweer en politie, hulpverleners van het VUmc en mensen van Defensie.

Door de deelname van Defensie werden er veel groene legerambulances ingezet.

Om 13.00 uur is de oefening afgesloten. Een uitgebreide evaluatie volgt nog, meldt het ziekenhuis.

Rampenoefening VUmc