MOSKOU - ''De lessen van de overwinning van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds relevant", waarschuwde de Russische president Medvedev zaterdag.

Hij deed zijn uitspraken op het Rode Plein in Moskou waar een grootse herdenkingsparade werd gehouden ter herinnering aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde in zijn toespraak dat Rusland aanvallen ferm zal neerslaan.

Georgië

De president refereerde hiermee aan de vijfdaagse oorlog tegen oud-Sovjetstaat Georgië in augustus vorig jaar.

Medvedev zei dat Rusland toen zijn vredessoldaten en staatsburgers in Zuid-Ossetië eenvoudigweg moest verdedigen, omdat Georgië de regio met geweld wilde innemen.

Aan de grootse parade in Rusland ooit deden zaterdag zeker tienduizend militairen mee, onder wie veteranen van de oorlog van vorig jaar in de Georgische regio Zuid-Ossetië.

Machtsvertoon

Met flink machtsvertoon werd naast oud oorlogsmaterieel het allernieuwste materieel van de Russische troepen getoond, waaronder de meest krachtige raketwerper ter wereld, de Smerch, en het nieuwste Russische luchtafweersysteem.

Helikopters en gevechtsvliegtuigen als de tegen nucleaire aanvallen bestendige Toepolev-160 bommenwerper scheerden over het Rode Plein om de kracht van het Russische leger te tonen.