AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft zich zaterdag bij de opening van de kunstmanifestatie Open Source Amsterdam in Amsterdam-Zuidoost weer als vanouds tussen de mensen begeven.

Zij bekeek een deel van de zestien kunstwerken die in de openbare ruimte staan opgesteld langs de 3 kilometer lange route tussen de stations Bijlmer-Arena en Kraaiennest.

De koningin praatte onderweg met kunstenaars. Op somige momenten werd ze omringd door tientallen buurtbewoners. Zij applaudiseerden voor haar en maakten foto's.

Omstanders

Een keer poseerde de koningin zelfs met enkele mensen. Ook nam de vorstin enkele malen bloemen in ontvangst van omstanders.

Eerder op de ochtend was er een programma met toespraken en optredens. Toen de koningin daar arriveerde, kreeg ze een staande ovatie.

''Het feit dat u hier bent na een turbulente en emotionele week, is hartverwarmend,'' zei Willem Kwekkeboom, voorzitter van de stichting Straat van Sculpturen, die de manifestatie heeft georganiseerd.

Noodverordening

Tijdens het bezoek van de vorstin was in het gebied rond de manifestatie een noodverordening van kracht. Dit hield onder meer in dat de politie mensen mocht fouilleren.

Ook tijdens andere recente bezoeken van de koningin aan Amsterdam waren zulke verordeningen van kracht in verband met de aanslag in Apeldoorn. Volgens de politie deden zich geen bijzonderheden voor.

Het thema van Open Source is heden, verleden en toekomst. Onder de artiesten die hun werk laten zien, zijn Amalia Pica uit Argentinië, Nicky Zwaan uit Burkina Faso, Jennifer Tee uit Nederland en Sanja Medic uit Servië.

Manifestatie

De tweejaarlijkse manifestatie duurt tot en met 11 juli. Daarna blijven vijf werken achter, die het begin vormen voor de collectie Straat van Sculpturen die in de openbare ruimte in de Bijlmer komt te staan. Iedere twee jaar komen er kunstwerken bij, aldus de organisatie.

Koningin tussen de mensen