PRETORIA - Jacob Zuma is zaterdag beëdigd als de nieuwe president van Zuid-Afrika.

De voorman van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zei dat hij zich in navolging van oud-president Nelson Mandela zal inzetten voor verzoening in zijn land.

''Hij heeft ons geleerd dat alle Zuid-Afrikanen evenveel aanspraak op hun land kunnen maken en dat er geen blijvende vrede kan zijn totdat wij allen, blanken en zwarten, hebben geleerd om in harmonie en vrede samen te leven'', zei de 67-jarige Zuma over Mandela.

Recessie

De nieuwe president stelde dat Mandela Zuid-Afrika op het pad van de welvaart heeft gezet en dat hij van het land een gerespecteerde natie heeft gemaakt.

Zuma beloofde dat hij de rechten van alle Zuid-Afrikanen zal beschermen. Verder wees hij erop dat de internationale economische crisis niet voorbijgaat aan Zuid-Afrika. ''Overal in de wereld gaan banen verloren.''

Zuma is beëdigd in Pretoria in aanwezigheid van een reeks bevriende staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders. Circa vijfduizend gasten hadden uitnodigingen ontvangen voor een lunch, een militaire parade en ander entertainment.

Koenders

Namens Nederland was Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, naar Zuid-Afrika gereisd voor het bijwonen van de inauguratie. Verder trotseerden enkele tienduizenden 'gewone Zuid-Afrikanen' de regen om getuige te kunnen zijn van de beëdiging van Zuma.

Tijdens de verkiezingen op 22 april won het ANC 66 procent van de stemmen.

De partij miste nipt de tweederdemeerderheid, waarover het sinds de val van het apartheidsregime vijftien jaar lang had beschikt. Woensdag koos het parlement Zuma tot de nieuwe president van Zuid-Afrika.

Motlanthe

Als president is Zuma de opvolger van Kgalema Motlanthe. Die volgde vorig jaar Thabo Mbeki op, toen die het onderspit dolf in een machtsstrijd met partijgenoot Zuma.

De omstreden Zuma werd in het verleden verdacht van verkrachting en betrokkenheid bij fraudeschandalen. Hij is een polygamist en heeft meerdere vrouwen.