OLDEBERKOOP - 'Welkom Thuis Lusanne' staat er op de grote ereboog voor de kaasboerderij van de familie van der Gun in Oldeberkoop. Buurtbewoners hebben de boog met ballonnen, lichtjes en takjes versierd. Het bordje met daarop de tekst 'Wegens omstandigheden gesloten' ligt symbolisch onder de welkomspoort.

Alle vlaggen op de Wolvegaasterweg, de straat waar Lusanne woont, hangen uit. Daarnaast is de straat versierd met kleine vlaggetjes. Mensen praten uitbundig; de spanning valt van hun af. Dorpsbewoners reageren geëmotioneerd. "Ik sta te trillen op mijn benen", aldus een boer die donderdagochtend half zes zijn koeien alweer moet melken.

Kaas

Buurtbewoners zijn grote liefhebbers van de kaas van de kaasboerderij. "De familie van der Gun werd twee weken geleden nog Fries Kampioen nagelkaas maken", vertelt een buurvrouw. Aan het gebouw van basisschool De Tjongeling waar Lusanne zit, hangt een groot spandoek met daarop 'Hiep, hiep, hoera, Lusanne is terug'.

Volgens schooldirecteur J. Nijboer komt Lusanne woensdagnacht weer thuis. De moeder van Lusanne heeft dit woensdagavond vlak nadat ze het goede nieuws hoorde, tegen de directeur verteld: "We gaan haar halen. Ze komt terug. Je mag het iedereen vertellen", aldus Nijboer.

Brandweerauto

"Ik ben mijn vrouw in de armen gevallen toen ik dit nieuws hoorde en heb gehuild." Hij regelde meteen een brandweerauto en reed daarmee door het dorp om naar iedereen te schreeuwen 'Lusanne komt terug'.

Donderdag is voor de 168 leerlingen van de Tjongerling geen officiele schooldag. Zij krijgen allemaal gratis patat en drinken van een horecagelegenheid uit het dorp.

Slachtofferhulp komt donderdag naar sociaal cultureel centrum De Blughut om bewoners die daar behoefte aan hebben, bijstand te verlenen. Het centrum is donderdag de gehele dag geopend in verband met de thuiskomst van Lusanne.

Rust

"We moeten de familie rust gunnen om deze nachtmerrie te verwerken", zegt Hesselink, voorzitter dorpsbelang van Oldeberkoop. Hij organiseerde woensdagavond na het heugelijke nieuws direct een groot feest in het dorp. De Blughut ging voor de gelegenheid direct open. Dorpsbewoners kwamen direct op het feest af.

Ook de bloemenzaak Fleur Anne opende haar deuren. Vrij snel daarna lagen er grote bossen bloemen op het erf van de boerderij van de familie van der Gun.