NAPIER - Een als Rambo uitgedoste Nieuw-Zeelander van Nederlandse komaf heeft de afgelopen dagen veel commotie veroorzaakt in de stad Napier in Nieuw-Zeeland.

De 51-jarige Jan Molenaar schoot donderdag een agent dood, waarna de politie zijn woning belegerde.

De man bleef schieten op de politie, die uiteindelijk op zaterdag de woning binnendrong. Daar werd het stoffelijk overschot van Molenaar gevonden, zo meldden media in Nieuw-Zeeland.

Het is onduidelijk of de man zichzelf van het leven heeft beroofd, of dat hij stierf door politiekogels.

Wiet

De politie was naar het huis van Molenaar gegaan omdat ze vermoedden dat hij wiet teelde. De agenten dachten aan een routineklus, maar kwamen bedrogen uit. Molenaar bleek veel gevaarlijker dan gedacht.

Vrienden beschrijven hem in de krant NZ Herald als een eenling met een grote fascinatie voor wapens en explosieven.

Doodgeschoten

Nadat hij de agent had doodgeschoten, verschanste Molenaar zich in zijn huis. Vrijdag onderhandelde hij nog met de politie. Dat leverde echter geen resultaat op.

In de nacht van vrijdag op zaterdag deden zich twee zware explosies voor in het zwaar gebarricadeerde huis.

Daarop drongen agenten de woning binnen en vonden ze het lijk van Molenaar in een slaapkamer.

Ambassadeur

Annelies Boogaerdt, de ambassadeur van Nederland in Nieuw-Zeeland sprak van een ''triest incident''. Ze kon niet zeggen of Molenaar beschikte over een Nederlands paspoort.

De man woonde al decennia in Nieuw-Zeeland, was militair in dat land en werkte in het verleden als uitsmijter in uitgaansgelegenheden.

Bogaerdt wijst erop dat er in de afgelopen decennia circa 150.000 Nederlanders naar Nieuw-Zeeland zijn geëmigreerd.

''Niemand kijkt hier op van een buitenlandse achternaam, er lopen heel wat Molenaars rond in Nieuw-Zeeland. Het was waarschijnlijk gewoon een kiwi.''