CHICAGO - De van oorlogsmisdaden in nazi-Duitsland verdachte John Demjanjuk moet zich melden bij de immigratiedienst in de Verenigde Staten in verband met zijn aanstaande deportatie. Dat heeft de zoon van Demjanjuk vrijdag (lokale tijd) gezegd.

Justitie in Duitsland wil de inmiddels 89-jarige verdachte berechten in München. Demjanjuk zou zich in het concentratie- en vernietigingskamp Sobibor schuldig hebben gemaakt aan martelpraktijken en een groot aantal moorden.

De uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk ontkwam na de Tweede Wereldoorlog aan berechting. Hij emigreerde in 1951 of 1952 vanuit Duitsland naar de VS.

Veroordeeld

Demjanjuk voert al vele jaren aan dat hij voor iemand anders wordt aangezien. De hoogbejaarde man werd eerder in Israël berecht en ter dood veroordeeld omdat hij Ivan de Verschrikkelijke uit het vernietigingskamp Treblinka zou zijn. In hoger beroep werd hij echter vrijgesproken.

De afgelopen jaren bleven diverse landen proberen Demjanjuk in handen te krijgen. Tot op heden wisten advocaten van de verdachte echter steeds bezwaren op te werpen, waardoor het zover niet kwam.

Getouwtrek

Op dit moment is Demjanjuk opnieuw het middelpunt van juridisch getouwtrek. Een maand geleden werd de gepensioneerde inwoner van de stad Cleveland nog door agenten opgehaald voor een vlucht naar Duitsland.

De deportatie werd op het laatste moment afgeblazen. Een rechter besloot alsnog te bekijken of de uitzetting neer zou kunnen komen op marteling.

Rolstoel

Demjanjuk, die zich geregeld voortbeweegt in een rolstoel, had dat beweerd. Op grond van zijn hoge leeftijd en zijn zwakke lichamelijke conditie zou de vlucht naar Duitsland te zwaar voor hem zijn.

Vervolgens dook videomateriaal op van Demjanjuk, die langzaam naar zijn auto wandelt, instapt en wegrijdt.

Daarop kreeg justitie alsnog toestemming om de man uit te zetten. John Demjanjuk junior zei dat zijn vader de juridische strijd tegen deportatie voort zal zetten.