AMSTERDAM - In de Canadese provincie Alberta is een vrouw aan Mexicaanse griep overleden. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de westelijke provincie vrijdag laten weten.

De vrouw is rond 35 jaar oud en had recentelijk geen bezoek aan Mexico gebracht. Ze zou echter met meer gezondheidsproblemen hebben gekampt. In Canada sterven elk jaar 4000 personen aan griep.

Na Mexico en de Verenigde Staten is Canada het derde land, waar een persoon aan de Mexicaanse griep is overleden. In Mexico staat het aantal officieel bevestigde sterfgevallen op 45, in de Verenigde Staten op twee (onder wie een Mexicaans jongetje op bezoek).

Ondertussen werd in Italië het eerste besmettingsgeval in het land zelf bekend. Een 70-jarige man liep het nieuwe H1N1-virus op van zijn kleinzoon van 11 jaar die onlangs op vakantie in Mexico was. De bejaarde Romein zou herstellende zijn.

Nederland

Bij een 52-jarige Nederlandse man is vrijdag Mexicaanse griep vastgesteld. Hij keerde op 6 mei met een KLM-vlucht terug uit Mexico en is de derde persoon in Nederland die de ziekte opliep.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vrijdag de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant te verwachten.

De man wordt behandeld met Tamiflu en is aan de beterende hand. Aangezien hij mogelijk besmettelijk was tijdens zijn vlucht, worden medereizigers die in zijn buurt zaten door de GGD benaderd. Zij krijgen virusremmers.