AMSTERDAM - Een bustocht van 27 uur door heel Nederland. Zo vraagt staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) van vrijdag- tot zaterdagavond aandacht voor de Europese Unie.

Timmermans doet op zijn tournee tal van feesten en andere bijeenkomsten aan. In Rotterdam gaat hij samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) plaatjes draaien, waarna hij in het holst van de nacht de sterrenwacht in Middelburg bezoekt.

Na een pitstop in een truckerscafé gaat de tocht zaterdag verder naar Venlo, Nijmegen, Deventer, Zeewolde, Warns, Assen en Groningen.

Op de diverse haltes wil Timmermans onderwerpen bespreken die met Europa te maken hebben, zoals de economische crisis, concurrentie door goedkope Oost-Europese werknemers en de vraag wat Europa voor jongeren betekent.

Aanleiding voor de busreis is de Dag van Europa. Deze Europese feestdag, elk jaar op 9 mei, moet eraan herinneren dat op 9 mei 1950 de grondslag werd gelegd voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, een voorloper van de Europese Unie.