BILTHOVEN - Nederlanders die terugkeren uit Mexico volgen tot nu toe de aanwijzingen goed op. De bestrijding van de Mexicaanse griep in Nederland lijkt vooralsnog goed te lopen.

Dat heeft directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vrijdag gezegd.

''We hebben geen aanwijzingen dat we gevallen van besmetting hebben gemist'', aldus Coutinho. Maar, zegt hij, voorzichtigheid blijft geboden.

Verspreiding

Het blijft volgens hem afwachten hoe het gevaarlijke Mexicaanse griepvirus zich de komende weken gaat verspreiden.

Hij maakt zich zorgen over de situatie in de Verenigde Staten, waar het virus van mens op mens overspringt en ongeveer duizend personen heeft besmet.

Wangslijm

Als mensen in Nederland kenmerken vertonen van Mexicaanse griep, neemt de GGD wangslijm af dat wordt onderzocht bij het RIVM en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Als die twee instellingen het werk niet meer zouden aankunnen, staan acht laboratoria verspreid over Nederland klaar om de tests ook te gaan uitvoeren.

Drie besmettingen

Tot nu toe zijn er drie besmettingen van de Mexicaanse griep in Nederland geconstateerd. Alle gevallen deden zich voor bij mensen die net terugkwamen van een reis naar Mexico.

Een driejarige peuter en een 53-jarige vrouw zijn inmiddels weer beter verklaard. Ze worden medisch niet meer extra in de gaten gehouden.

Ergernis

Een krant heeft vorige week gemeld in welke gemeente de peuter woonde. Coutinho zegt zich daaraan geërgerd te hebben. Hij vindt dat daarmee de privacy van het kind en zijn familie is geschonden.

Volgens hem kunnen omwonenden van de zieke onnodig ongerust gemaakt worden. ''Wij nemen maatregelen om verdere besmetting te voorkomen. Er is geen enkele reden om onrust te veroorzaken.''

Hij erkent dat media een eigen verantwoordelijkheid hebben. In andere landen melden autoriteiten zelf in welke plaats patiënten met Mexicaanse griep wonen. Nederland kiest niet voor die lijn.