AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen de 35-jarige Sushma O. vanwege de moord op haar 7-jarige dochter.

In januari vorig jaar wurgde O. haar dochter in een woning in Amsterdam-Zuidoost. Ook diende ze het meisje mogelijk giftig azijnzuur toe.

O. zei voor de rechter zich te herinneren haar dochter te hebben gewurgd, maar van het toedienen van het giftige azijnzuur zei de vrouw niets meer te weten.

Nadat O. had vastgesteld dat haar dochter dood was, probeerde ze zelfmoord te plegen door ook azijnzuur in te nemen.

De moeder was depressief en had met haar vriend ernstige relatieproblemen, zo bleek tijdens de behandeling van de zaak.

Verward

Toen agenten de woning op 15 januari 2008 betraden, troffen zij O. verward aan met braaksel op haar kleding. In de badkamer lag het 7-jarige meisje op haar rug, zij was toen al overleden.

Op de wasmachine stond een leeg azijnzuurflesje en lag een keukenmes. O. werd naar het ziekenhuis gebracht en verbleef enige tijd op de afdeling intensieve zorg, maar overleefde het drama.

Wanhooop

O. zei later tegen de politie dat zij haar dochter heeft vermoord ''uit pure wanhoop''.

De gescheiden vrouw kwam in 2005 voor haar nieuwe vriend naar Nederland, maar kreeg al snel problemen met de man. Het stel had vaak slaande ruzie en ook het dochtertje kreeg regelmatig klappen.

Een therapeut adviseerde O. al eens dat ze beter bij de man weg kon gaan en op zichzelf moest gaan wonen.

Volgens justitie ''doemt een beeld op van een vrouw die keer op keer wordt geconfronteerd met mannen die haar dochter niet accepteren''.

Toerekeningsvatbaar

Uit psychologisch onderzoek kwam naar voren dat O. tijdens het incident verminderd toerekeningsvatbaar was vanwege haar depressieve stoornis, die zeer waarschijnlijk door de relatieproblemen kwam.

Het OM hield in de strafeis ook rekening met het feit dat de verdachte achteraf erg veel spijt heeft.

Tijdens de zaak zei de geëmotioneerde moeder: ''Ik vraag me ook af hoe zoiets heeft kunnen gebeuren. Zolang ik leef heb ik mijn dochter niet meer.''