WASHINGTON - Tijdens een bombardement door de Amerikaanse luchtmacht deze week in het westen van Afghanistan zijn volgens vicegouverneur Yunus Rasooli van de provincie Farah 147 mensen gedood.

Volgens Rasooli hebben inwoners van het dorp Geraani een lijst opgesteld met de namen van negentig slachtoffers. Dorpelingen uit het naburige Ganj Abad telden 57 doden.

Talibanstrijders hebben hen waarschijnlijk gebruikt als menselijk schild. Dat blijkt uit een onderzoek dat is ingesteld naar militaire operatie, zo meldden CNN en The New York Times donderdag (lokale tijd).

'Zwaar overtrokken'

Het Amerikaanse leger noemde de aantallen vrijdag ''zwaar overtrokken''. De Amerikaanse en Afghaanse legers onderzoeken nog of de mensen zijn gedood door de Taliban of door luchtaanvallen van coalitietroepen. Ook moet nog worden vastgesteld hoeveel van de slachtoffers burgers of strijders waren.

Gevechtsvliegtuigen zouden in de twee dorpen huizen hebben bestookt waarin burgers zich schuilhielden voor gevechten tussen de Taliban en militairen van de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen.

Honderden burgers protesteerden donderdag in Farah tegen de Afghaanse regering en aanvallen van de coalitiemacht.