PADUCAH - Een Amerikaanse veteraan is woensdag (lokale tijd) schuldig bevonden aan de verkrachting van een meisje in Irak en de moord op haar, een 6-jarig zusje en haar ouders.

Het gruwelijke incident deed zich voor op 12 maart 2006, in de woning van het gezin in Mahmudiya, enkele tientallen kilometers ten zuiden van Bagdad.

De inmiddels 24-jarige dader Steven Green krijgt maandag het vonnis te horen. De jury van de civiele rechtbank in Paducah, Kentucky, kan de Texaan de doodstraf geven.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Zijn advocaat beweert dat Green verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de verkrachting en de moorden uitvoerde. Drie maanden voor het geweldsincident zou al zijn vastgesteld dat hij kampte met een stress-stoornis, die zou zijn ontstaan door de zware verliezen die zijn Bravo-eenheid leed tijdens de oorlog in Irak.

Raadsman Scott Wendelsdorf zei tegen de jury dat de oorlogstress van zijn cliënt een gebroken man in een vreemde wereld had gemaakt.

Geplande misdaad

De aanklagers toonden evenwel weinig begrip voor het gedrag van Green. ''Dit was een geplande misdaad, waarover vantevoren goed is nagedacht, en die in koelen bloede is uitgevoerd'', aldus officier van justitie Marisa Ford.

Onlangs werden vier andere soldaten al door militaire rechtbanken veroordeeld wegens hun rol in de moord- en verkrachtingspartij. Twee van hen, James Barker en Paul Cortez, hebben de 14-jarige Abeer Qassim Hamza al-Janabi eveneens verkracht. Zij kregen celstraffen van 90 en 100 jaar. De twee overige betrokkenen kregen lagere straffen.

Whiskey

De militairen bedachten het verkrachtingsplan tijdens een avondje kaarten en whiskey drinken. Ze hulden zich in ninja-kledij en trokken naar de woning van de familie al-Janabi. Daar werd het meisje eerst verkracht door Barker en Cortez.

Terwijl zij daarmee bezig waren verbleef Green in een andere kamer met de overige gezinsleden. Hij schoot hen dood, waarna hij naar de andere kamer kwam en het meisje nogmaals verkrachtte. Vervolgens plaatste hij een kussen op haar hoofd en schoot drie keer.

De soldaten staken het lichaam van de tiener in brand om hun misdrijf te verhullen. Green zou later nog hebben opgeschept over zijn daden, die hij zou hebben beschreven als ''geweldig''.