LEEUWARDEN - De 11-jarige Lusanne van der Gun die sinds maandagochtend vermist wordt, is woensdagavond in Venlo levend teruggevonden. Dat heeft hoofdofficier L. den Hollander van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden woensdagavond tijdens een persconferentie in Leeuwarden bekendgemaakt.

In het Campanilehotel in Venlo is Lusanne woensdagavond met haar ouders herenigd. Het meisje verbleef daar onder begeleiding van de politie in een hotelkamer. Tegen 23.30 uur droeg een man, geflankeerd door haar ouders, het slapende meisje naar een klaarstaande auto. Het voertuig vertrok vervolgens met onbekende bestemming, achtervolgd door camerawagens van diverse omroepen.

Lusanne kwam woensdagavond bij een hotel in Venlo aanlopen. Zij noemde haar naam, waarop het hotelpersoneel haar herkende en de politie inschakelde.

Nog geen verklaring

Volgens politiewoordvoerder R. Rambonnet lijkt het meisje in goede gezondheid te verkeren, maar moet ze nog onderzocht worden. De dader (de politie sluit meerdere daders niet uit) is nog spoorloos. Lusanne heeft nog geen verklaring afgelegd. Zij wordt eerst met haar ouders herenigd. Die zijn op weg naar Limburg.

De politie heeft tot dinsdagmiddag een aantal keren telefonisch contact gehad met de ontvoerder. Ook Lusanne is een keer aan de telefoon gekomen. Met behulp van opsporingsmethoden wist de politie dat zij zich ergens in Limburg moest bevinden. De politie wil niets zeggen over de inhoud van de telefoongesprekken of het motief van de dader(s).

Speurtocht

Het 11-jarige meisje uit het Friese Oldeberkoop fietste maandagochtend met een vriendinnetje naar school. Een man hield het tweetal onderweg tegen en alleen Lusanne stapte bij hem in de auto. De politie heeft de omgeving dagenlang afgezocht naar sporen. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde maandagavond aandacht aan de zaak. Bij de politie kwamen ruim 450 tips binnen.

In de woonplaats van Lusanne Oldeberkoop is de stemming uitgelaten. Zo is het hoofd van de basisschool van het meisje boven op de brandweerauto gesignaleerd, aldus burgemeester H. Lesterhuis van de gemeente Ooststellingwerf.