AMSTERDAM - Rechter John Paul Stevens van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag een beroep van John Demjanjuk tegen zijn uitlevering aan Duitsland afgewezen.

Stevens gaf geen argumenten voor zijn oordeel, maar zei dat het Hooggerechtshof verder geen rol in de zaak zal spelen.

De Duitse justitie heeft om de uitlevering van de 89-jarige Demjanjuk verzocht, zodat hij kan worden vervolgd voor zijn veronderstelde rol als kampbewaker in Sobibor.

Hij zou medeplichtig zijn aan de moord op 29 duizend joden. Demjanjuk, zijn familie en advocaten zeggen dat hij te zwak of te ziek is om te reizen.

Advocaat

Eerder donderdag kondigde Demjanjuks advocaat in Duitsland, Ulrich Busch, aan dat hij beroep zou aantekenen tegen het oordeel van een rechtbank in Berlijn, die woensdag een stokje stak voor een poging van Demjanjuk om uitlevering aan Duitsland te blokkeren.

De advocaat van Demjanjuk in de Verenigde Staten, John Broadley, zei dinsdag dat hij bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beroep zou aantekenen tegen de uitlevering.

Broadley zei te zullen verzoeken om een uitstel van minstens negentig dagen. Het Hooggerechtshof heeft dus nu bij monde van Stevens besloten hieraan niet mee te werken.

Vertraging

Het Amerikaanse ministerie van justitie beschuldigde Demjanjuk en zijn advocaten eerder van opzettelijke vertraging van de rechtsgang.

Het ministerie stelde de beroepsinstanties video's ter beschikking waaruit moet blijken dat Demjanjuk goed in staat is met een vliegtuig te reizen.