ZEVENAAR - Wat Karst T. bezielde toen hij op Koninginnedag in Apeldoorn met zijn auto op het publiek inreed, is ook zijn ouders niet duidelijk.

''Het is onbegrijpelijk, we zijn verbijsterd. En ook wij zitten met zó veel vragen. Wij willen ons verhaal vertellen, maar het enige echte verhaal weten wij ook niet.''

De vader en moeder van Karst T. laten weten dat ook zij ''getroffen en geschokt'' zijn door de daad van hun zoon.

''Dat willen we uitdragen, want we waren ons meteen bewust van het verschrikkelijke leed voor de andere slachtoffers'', zei Karsts moeder.

Bescherming

Om hun drie andere kinderen in bescherming te nemen, hebben ze liever niet dat hun volledige achternaam wordt genoemd.

Geen enkele aanwijzing hadden ze, dat hun op één na jongste kind een aanslag wilde plegen op familieleden van de koningin.

Verjaardag

Op zijn moeders verjaardag, de dag voor Koninginnedag, belde Karst nog op om haar te feliciteren.

''Dat was de laatste keer dat ik zijn stem hoorde en ik heb er geen boodschap in gehoord. Ik heb me wel duizend keer afgevraagd of ik niks heb gemist'', aldus zijn moeder.

Voor zover de ouders weten, beschouwde Karst koningin Beatrix als een 'stabiele factor' en had hij geen antipathie tegen haar of haar familieleden.

Zoon

Op de bewuste dag hoorden ze van hun andere zoon via de telefoon dat Karst degene was die rond het middaguur in Apeldoorn mensen had verwond en gedood.

''Met trillende stem zei hij dat het erop leek dat het Karst was die de aanslag in Apeldoorn had gedaan.'' Rond 18.30 uur was de familie er zeker van dat het om Karst ging.

Schulden

De ouders beschrijven hun zoon als een attent, lief mens. Hij leidde een redelijk normaal leven, maar wel met periodes waarin het minder goed met hem ging.

Circa tien jaar geleden had Karst schulden, raakte hij zijn huis kwijt en zwierf hij een tijdje rond.

Tussen september 2008 en begin maart ging het ook niet goed en bleef hij plotseling weg van zijn werk. Begin maart was hij daaroverheen. Hij zocht en vond werk, zo vertelde Karst aan zijn ouders.

Vrolijk

'We dachten: hij is terug uit zijn dip, hij is vrolijk, hij komt weer naar verjaardagen.'' Karst zei zijn moeder op 29 april dan ook dat hij uitzag naar haar verjaardagsfeestje van zondag 3 mei. Zijn ouders wisten toen nog niet dat hij per 1 mei de huur van zijn huis had opgezegd.

''Dat vertelde de huisbaas ons later.'' Karst overleed de nacht na Koninginnedag aan de verwondingen die hij opliep toen hij zijn aanslag pleegde.

Motief

De kans bestaat dat nooit (helemaal) duidelijk wordt waarom Karst T. op Koninginnedag met zijn auto inreed op publiek langs de route van de koninklijke rijtoer.

Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Politie en justitie zoeken nog met man en macht naar het motief van de 38-jarige man uit Huissen om een aanslag te plegen op leden van het Koninklijk Huis.

Omdat Karst T. zelf een van de zeven personen was die door zijn actie omkwamen, kan de politie van hem niet meer de reden horen.

Technisch onderzoek

De Nationale Recherche heeft donderdagavond nog technisch onderzoek uitgevoerd bij het monument.

Medewerkers van de dienst voerden het onderzoek onder meer uit met camera-apparatuur en afstandsmeters.

Monument

Vlak nadat T. met zijn auto door de mensenmenigte heen was gereden en tegen monument De Naald tot stilstand was gekomen, hebben politiemensen nog wel wat woorden met hem kunnen wisselen.

Op basis daarvan kwam justitie tot de conclusie dat hij een gerichte aanslag had gepleegd op leden van de koninklijke familie.