PARIJS - Richard Perle, een belangrijk adviseur van het Amerikaanse ministerie van Defensie, vindt dat zijn land fouten heeft gemaakt in Irak. In een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro zegt Perle in de donderdageditie dat er een betere samenwerking had moeten zijn met Iraakse oppositiegroepen in de aanloop naar de oorlog.

"Dan hadden we een groep mensen gehad die direct het bestuur hadden kunnen overnemen", aldus de Amerikaan. Volgens Perle, nauw betrokken bij de voorbereidingen van de operatie in Irak, moeten de Verenigde Staten nu zo snel mogelijk de macht overdragen aan de Iraakse bevolking.

Zelfbestuur

Perle's opmerkingen komen op een moment dat de populariteit van president Bush verder daalt. Veel Amerikanen vrezen dat de strijdkrachten nog lange tijd in Irak moeten blijven, met alle gevolgen vandien. Bush heeft steeds gezegd dat hij de Irakezen snel zelfbestuur zou geven. Er is inmiddels een door de Amerikaanse aangewezen tijdelijk regeringsraad, maar voor veel Irakezen is dat niet genoeg.