DEN HAAG - Als het aan Rita Verdonk ligt, worden de Somalische piraten neergeschoten en hun scheepjes met een torpedo naar de zeebodem gejaagd.

Dat liet het Tweede Kamerlid donderdag weten in een verklaring naar aanleiding van de kaping van een Nederlands schip in de Golf van Aden.

De leidster van Trots op Nederland vindt dat er ''gewoon'' bewapende mensen aan boord van de schepen moeten zijn die het recht hebben eigen lijf en goed te verdedigen.

''Wachten tot de kapers op de touwladder klimmen en ze er vervolgens vanaf schieten. Het moederschip van de kapers desnoods met een torpedo naar de zeebodem jagen.''

Gelijke munt

Verdonk stelt dat mensen ''die ons in ons gezicht uitlachen en zelf alle internationale afspraken aan hun laars lappen, met gelijke munt moeten worden terugbetaald''.

De politica vindt dat ''de eens zo trotse natie van de zee'' zich nu laat ringeloren door een stel kapers. Volgens haar hebben we gezien dat daar maar één remedie tegenover staat en dat is met harde hand terugslaan.

Frankrijk en België hebben onlangs besloten om militairen mee te sturen met schepen in het zeegebied waar de Somalische piraten actief zijn.

Gewapend 

Nederland is er niet voor om gewapende militairen mee te laten varen met koopvaardijschepen in de Somalische wateren. De rederijen willen dat graag, evenals de ChristenUnie.

De partij had dit eerder voorgesteld in de Tweede Kamer, maar daarvoor is te weinig steun. Onder meer coalitiegenoot PvdA ziet er niets in en ook Defensie blijft tegen.

De Vries

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) antwoordde enkele weken geleden op vragen van de ChristenUnie dat er geen gewapende militairen aan boord van handelsschepen thuishoren. Nederland draagt bij met marineschepen die schepen begeleiden.

Ingewijden stellen dat de aanwezigheid van bewapende personen aan boord de kans op geweld vergroot.

Van een fregat dat schepen escorteert gaat een deëscalerende werking uit. Dan blijven piraten op afstand.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende zei donderdag in een reactie op het pleidooi voor bewapende mensen aan boord ''geen uitspraak te willen doen''.

Hij wees erop dat er al fregatten rondvaren die piraten oppakken, waaronder een Nederlands schip. Hij zei dat in Praag in de marge van een EU-top met oostelijke Europese buurlanden.

Terughoudend

Tweede Kamerlid Joël Voordewind vindt dat Balkenende zich niet zo terughoudend moet opstellen. Nederland moet wat hem betreft deze optie serieus nemen. ''Straks vallen er echt doden en dan is het te laat'', aldus het Kamerlid.