AMSTERDAM - De overheid heeft totaal geen zicht op de veiligheidssituatie bij ondernemingen en organisaties in het land. De veiligheid is op dit moment vaak teveel afhankelijk van intern toezicht bij organisaties.

Dat zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag tijdens een gastcollege aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Van Vollenhoven pleitte aan de VU opnieuw voor het snel vastleggen van een veiligheidsbeginselenwet.

Kerntaak

In die wet moet volgens de voorzitter duidelijk staan dat de veiligheid in het land een kerntaak is van de overheid, maar dat ook burgers en organisaties eigen verantwoordelijkheden hebben.

Van Vollenhoven kwam eind vorig jaar voor het eerst met het idee om veiligheid bij wet vast te leggen.

''De overheid kan nooit meer een vangnet zijn als het misgaat. Het is van belang om duidelijk te maken wat je van een ieder mag verwachten. De balans tussen eigen toezicht en de verantwoordelijkheden van de overheid ontbreekt'', aldus Van Vollenhoven.

Veiligheidsregisseur

Volgens hem komt dat vooral doordat de veiligheid steeds meer aan bedrijfssectoren zelf is overgelaten. ''En daarbij kijken toezichthouders alleen naar de risicovolle onderdelen.''

Als voorbeeld refereerde Van Vollenhoven aan een treinbotsing bij Amsterdam Centraal in 2004 en enkele ongelukken met draagvleugelboten op het Noordzeekanaal.

Volgens de voorgestelde veiligheidswet moet de overheid de rol van 'veiligheidregisseur' op zich nemen en vaker in staat zijn de veiligheid te controleren. ''Als zo'n veiligheidswet er niet komt, blijven we afhankelijk van klokkenluiders en ongelukken.''