KATSINA - Een islamitische rechtbank in Nigeria heeft woensdag bepaald dat hij binnen een maand beslist over de eventuele doodstraf voor Amina Lawal. Dat werd woensdag duidelijk na het horen van de partijen in hoger beroep. De alleenstaande moeder wordt verdacht van overspel.

Een lagere islamitische rechtbank veroordeelde de 31-jarige Lawal vorig jaar augustus tot steniging omdat ze naar het oordeel van de rechters te kort na haar echtscheiding een kind van een andere man had gekregen.

'Slapend embryo'

In hoger beroep heeft haar advocate nu aangevoerd dat het kind mogelijk door haar vorige partner is verwekt. In de islamitische wetgeving, de Sharia, wordt de mogelijkheid van een zogenoemd "slapend embryo" opengehouden. Dit betekent dat pas vijf jaar na de bevruchting een embryo tot ontwikkeling zou kunnen komen.

Als het beroep wordt afgewezen, zal het doodvonnis van Lawal waarschijnlijk worden bekrachtigd. Overigens is het niet zeker dat dit door steniging zal gebeuren. Een van de aanklagers zei woensdag dat ook executie of ophanging mogelijk zijn.

De islamitische rechtspraak geldt in twaalf van de 36 staten van Nigeria. De centrale regering en de christelijke gemeenschap zijn daar tegen. Het West-Afrikaanse land is ongeveer gelijk verdeeld over christenen en moslims.