AMSTERDAM - Somalische piraten hebben donderdag een klein Nederlands schip met acht bemanningsleden gekaapt in de Golf van Aden.

Het gaat om de MV Marathon, die cokes vervoerde, een residu van steenkool waarmee staal gemaakt wordt, aldus Andrew Mwangura van de Oost-Afrikaanse zeevaardersprogramma (SAP).

Het schip zou geregistreerd zijn in Willemstad op Curaçao. Het vaart zodoende onder Nederlands/Antilliaanse vlag.

Cargadoor Amons in Zaandam, die het schip beheert, wilde donderdag geen commentaar geven. ''Ik wil de bemanning niet in gevaar brengen,'' aldus een zegsman van de firma.

Oekraïne

De Antilliaanse minister van Telecommunicatie en Verkeer (waaronder ook Scheepvaart valt) Maurice Adriaens houdt de zaak vanuit Willemstad in de gaten.

Volgens hem betreft het een klein vrachtschip met acht bemanningsleden, allemaal afkomstig uit Oekraïne. ''Er zijn verder geen gewonden gevallen'', aldus Adriaens.

Volgens de minister wordt normaliter door elk schip dat door de wateren bij Somalië vaart om militaire bijstand gevraagd. Dat zou moeten gebeuren via de Antillen, omdat het schip daar staat ingeschreven.

De Antillen geven het verzoek door aan het Nederlandse ministerie van Defensie. Het aanvragen van militaire bijstand via de Antillen is door dit schip niet gebeurd, aldus Adriaens.

Rederij

Volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) laat de jongste kaping van een deels Nederlands schip zien dat de maatregelen in de Golf van Aden niet effectief genoeg zijn.

Dat zei een woordvoerder van de vereniging donderdag in een reactie. ''Er moet beter en effectiever worden opgetreden'', aldus de zegsman.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende bespreekt de kaping van het Nederlandse schip donderdag met president Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne.

De premier heeft dat donderdag gezegd bij binnenkomst van een EU-top met zes oostelijke buurlanden, onder wie Oekraïne. ''Ik volg de zaak op de voet'', zei Balkenende.

''We weten dat het een schip is dat geregistreerd is op de Antillen met acht bemanningsleden uit de Oekraïne. We hopen snel meer te weten.''

Hulp

Het marineschip Hr. Ms. Zeven Provinciën is op weg naar het gekaapte schip. De oorlogsbodem vaart onder NAVO-gezag in het gebied. Dat liet het ministerie van Justitie donderdag weten.

Een Spaans fregat, dat ook onder het NAVO-gezag vaart in de buurt van het gekaapte schip, is gevraagd stand-by te blijven. Voor zover bekend is er nog geen contact geweest tussen de piraten en de autoriteiten.

Actie

Het zal de Zeven Provinciën niet lukken om donderdag al bij de Marathon te raken. Verder is het aan het Openbaar Ministerie om verdere actie te ondernemen.

Het gaat daarbij om overleg met de kapers, of ingrijpen om aan de kaping een einde te maken.

Nederlands schip gekaapt