VENLO - Bij een grote uitslaande brand in een autogaragebedrijf aan de Burgemeester van Aefferdenstraat in Venlo is donderdagochtend asbest vrijgekomen.

De brandweer heeft de straten in de wijde omgeving uit voorzorg laten afzetten, liet zij donderdagochtend weten.

Bewoners van de naburige Burgemeester Junckerstraat mogen hun woningen niet in of uit. Die straat is tot besmet gebied verklaard, omdat daar asbest is gevonden.

Wie wel uit huis wil, wordt ontsmet. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de asbest op.

Grijze afvalcontainer

De brandweer onderzoekt nog of op meer plaatsen asbest is neergedwarreld. Bijkomend probleem is dat de gemeente in een bewonersbrief omwonenden aanvankelijk adviseerde ''de aangetroffen roetdeeltjes zelf op te ruimen, deze kunnen gewoon in de grijze afvalcontainer''.

Volgens een woordvoerder is dat voor de meeste bewoners geen probleem, maar hij weet niet of mensen die in de Burgemeester Junckerstraat wonen al zelf hebben schoongemaakt.

Verf

De uitslaande brand brak rond kwart over drie uit en verwoestte de garage volledig. Tijdens de brand knalde het dak van het gebouw af en stortte een muur in. Als gevolg van deze klap verspreidden zich deeltjes verf, roet en andere stoffen over de directe omgeving.

Ook brandde een onbekend aantal auto's en autobanden bij het garagebedrijf uit. Niemand raakte gewond. De oorzaak van de brand is onbekend. Naast de garage werd een hennepkwekerij ontdekt. Rond zes uur werd het sein brand meester gegeven.