WASHINGTON - De Amerikaanse lijst met ruim 1 miljoen namen van mogelijke terroristen kent een foutpercentage van 35 procent. Daarnaast zijn er geen vaste procedures voor het verwijderen of vernieuwen van gegevens.

Dat blijkt uit een woensdag vrijgekomen rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarop de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU donderdag reageerde.

ACLU noemde de terroristenlijst van de federale recherche FBI "zeer gebrekkig".

"Het rapport suggereert sterk dat honderdduizenden mensen foutief worden aangemerkt als terrorist", aldus juridisch specialist Caroline Fredrickson binnen de ACLU.

Overleden

Justitie onderzocht bijna 69.000 personen op de lijst en ontdekte dat de gegevens van 24.000 van hen niet meer klopten. Zo stond een persoon vijf jaar nadat zijn zaak was opgelost, nog steeds op de lijst. Twee andere mogelijke terroristen bleken al overleden.

ACLU betitelde de lange lijst als onwerkbaar en ongeloofwaardig. "Dit is meer bevestiging van wat we al jaren zien: de terroristenlijst is niet alleen onredelijk voor reizigers, maar ook een verspilling van schaarse middelen", aldus Fredrickson.