ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft woensdag indruk gemaakt door te speechen bij de herdenking van de moord op Pim Fortuyn. Volgens de politie herdachten ongeveer vijftig Rotterdamse aanhangers om 18.06 uur de moord op de LPF-voorman.

Het was voor het eerst dat de burgemeester van Rotterdam aanwezig was bij de herdenking.

Aboutaleb hield een korte speech waarin hij betoogde dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is dat ''Fortuyn te vuur en te zwaard verdedigde''.

Hij prees Fortuyn als een aanhanger van het democratische gedachtegoed, al memoreerde Aboutaleb ook in het politieke debat vaak van mening te hebben verschild met Fortuyn.

Toppie

Een zegsman van de Stichting Beeld van Pim, die de herdenking mede organiseert, liet na afloop weten ''het helemaal toppie te vinden van Appie. Hij heeft met zijn aanwezigheid en zijn speech de harten van alle Fortuyn-aanhangers gestolen.''

Na de speech van Aboutaleb werd bij het standbeeld van Fortuyn in het centrum van de Maasstad een minuut stilte in acht genomen.

Mediapark

Voor een groep van 35 trouwe aanhangers van Fortuyn begon de herdenking al in de ochtenduren. Zij reisden af naar het Mediapark in Hilversum, waar de politicus op 6 mei 2002 werd vermoord, en de begraafplaats Driehuis-Westerveld.

Volgens een zegsman was het animo voor de herdenking groter dan in voorgaande jaren.

Herdenking Fortuyn