DEN HAAG - Het Israëlische leger moet lessen trekken uit het kritische VN-rapport over de 22-daagse oorlog in de Gazastrook. Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag in reactie op het rapport, dat volgens hem formeel nog niet is gepubliceerd.

Een door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ingestelde onderzoekscommissie onderzocht negen ernstige incidenten waarbij de veiligheid van burgers in het geding was.

Verhagen: ''In zeven gevallen was het de schuld van het Israëlische leger. In één geval was het de schuld van Hamas en in één geval was het onbekend.''

Volgens Verhagen spreekt de VN-commissie geen oordeel uit over de vraag of het optreden van het Israëlische leger in strijd is met het oorlogsrecht of het internationaal humanitair recht.

Mensenrechtenorganisaties

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat er vanaf 27 december vorig jaar ongeveer 1400 Palestijnse en 13 Israëli's om het leven zijn gekomen door de strijd. Israël stelt dat er minder Palestijnen om het leven kwamen.

Israël heeft het rapport al als partijdig verworpen. Maar Verhagen, die namens Nederland zelf ook op het onderzoek heeft aangedrongen, is er blij mee.

Voorkomen

Het Israëlische leger moet de uitkomst gebruiken om dit in de toekomst te voorkomen, vindt hij.

De minister wil verder de discussie over het rapport in de VN-Veiligheidsraad afwachten. Ook wil hij weten wat de uitkomst is van een nog te voeren gesprek tussen de VN en Israël, alvorens hij een oordeel uitspreekt.