DEN BOSCH - Tegen de 44-jarige J.W. uit Asten is woensdag voor de rechtbank in Den Bosch 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens doodslag op een 77-jarige man uit Eindhoven.

Het slachtoffer werd op 26 oktober 2006 met messteken om het leven gebracht in een bos in Lierop, dat bekendstaat als homo-ontmoetingsplaats.

De verdachte ontkent betrokkenheid bij het misdrijf. Hij beriep zich gedurende de hele zitting op zijn zwijgrecht.

Motief

Het Openbaar Ministerie (OM) tast in het duister over het motief. Getuigen hebben verklaard dat W. geregeld in het 'homobos' bij de Blauwe Kei in Lierop kwam.

Het slachtoffer kwam daar elke dag. Enkele dagen voor het misdrijf zou de verdachte al hebben geprobeerd de 77-jarige man de bosjes in te lokken.

Diefstal

In de kontzak van het slachtoffer is DNA gevonden dat overeenkomt met dat van de verdachte. Het OM denkt dat de 44-jarige Astenaar een portemonnee, autosleutels, pasjes en een kentekenbewijs van de Eindhovenaar heeft gestolen.

Bovendien bood W. op de avond van het misdrijf een bekende een tweedehands auto aan van hetzelfde merk als die waarin het slachtoffer reed.

Magere bewijsvoering

Volgens advocaat Van den Biezenbos is deze bewijsvoering te mager om tot een veroordeling te komen.

Hij pleitte bovendien voor niet-ontvankelijkheid van het OM, omdat getapte telefoongesprekken tussen de verdachte en zijn raadsman te lang zijn bewaard.

De verdachte werd in januari 2007 voor het eerst opgepakt. Hij zat destijds zes weken in voorarrest, maar kwam vrij wegens gebrek aan bewijs.

Nieuwe aanwijzingen leidden begin november 2008 opnieuw tot zijn arrestatie. Daarna werd hij nog een keer vrijgelaten en weer in hechtenis genomen.

Eerdere veroordeling

De Astenaar is eerder veroordeeld wegens het doden van zijn moeder, die hij in 1998 wurgde met een nylonkous en de keel doorsneed met een broodmes.

Een eerdere bekentenis trok hij later in. Destijds werd hij niet volledig toerekeningsvatbaar verklaard, maar omdat volgens deskundigen geen kans op herhaling bestond, legden de rechters geen tbs op.

De rechtbank doet op 20 mei uitspraak.