AMSTERDAM - Marco van Basten legt zijn functie als trainer van Ajax per direct neer. Dat heeft de oud-international woensdag medegedeeld aan het bestuur van de Amsterdamse club.

Het contract van Van Basten liep nog tot de zomer van 2012. De resterende trainingen en de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente worden geleid door zijn assistent John van 't Schip.

Van Basten (44) is tot de conclusie gekomen dat hij zijn doelstellingen niet heeft gehaald, zo berichtte de club. Hij heeft ook niet het gevoel dat hij in staat is het volgend seizoen beter te doen.

Van Basten gaat voorlopig niet als coach bij een andere club aan de slag. Hij weet zelfs nog niet of hij als trainer verder wil.

Wisselvallig

''Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik in staat zou zijn de problemen op te lossen. Naar mezelf toe kreeg ik daarop geen bevestigend antwoord. Vandaar deze beslissing,'' aldus Van Basten.

''Als ik het gevoel zou hebben dat er veel rek in deze spelersgroep zou zitten, had dat vertrouwen gegeven. Maar de nederlaag bij Sparta is hard aangekomen."

"Als ik het over een langere periode bekijk, is Ajax veel te wisselvallig. Ik heb daar geen verandering in kunnen aanbrengen,'' zo vervolgt Van Basten.

Een gevoel dat hij de club in de steek laat, heeft Van Basten niet. ''Anderen mogen zo oordelen. Ik vind dat ik er alles aan heb gedaan. Het is me niet gelukt en ik vind dat deze club iemand anders nodig heeft. Ik vind dat niet laf, maar misschien wel eerlijk en verstandig.''

Megafoons

Van Basten neemt de spelers en supporters van Ajax niets kwalijk. ''De spelers hebben iedere wedstrijd hun stinkende best gedaan. Ik wil de supporters juist een groot compliment maken."

"Zij hebben de club ongelooflijk goed gesteund. Een paar supporters zijn een keer het trainingsgveld opgekomen. Ik moest zondag na de nederlaag tegen Sparta ook met ontvreden fans praten, maar ik begreep hun teleurstelling."

"Ik vind het alleen niet goed dat Ajax naast het supportershome moet trainen. Het helpt niet mee als fans tijdens de training door de megafoons allerlei dingen roepen. De leiding van Ajax heeft niet het lef getoond om die situatie heel serieus te bekijken.''

Teleurgesteld

De spelersgroep van Ajax is teleurgesteld over het vertrek van Van Basten. Bij monde van Thomas Vermaelen reageerde de selectie woensdagmiddag op de website van de Amsterdamse club.

"Het nieuws kwam hard aan, iedereen is teleurgesteld. Wij hadden nog vertrouwen in de trainer", aldus de Belgische aanvoerder van Ajax. "We zullen nooit weten of het de juiste oplossing is."

"De trainer heeft in de spiegel gekeken, dat zouden wij ook moeten doen. Wij dragen minstens zoveel verantwoordelijkheid voor de prestaties op het veld," aldus Vermaelen.

Van den Boog

Ajax-directeur Rik van den Boog kon niet anders dan het besluit van Marco van Basten op te stappen als trainer, respecteren. Dat zei Van den Boog woensdag tijdens de persconferentie waarop het vertrek van de coach werd toegelicht.

''Het is goed dat je als mens en als trainer zo naar jezelf kunt kijken. Marco heeft voor zichzelf besloten dat hij, ook al geeft hij alles, voor volgend seizoen geen verbetering ziet. Dat besluit moeten we respecteren'', aldus Van den Boog.

NUsport

Van Basten: Ajax treft geen blaam
Van den Boog respecteert beslissing Van Basten
Vermaelen: We hadden het niet verwacht
Rapport Coronel kan de la in
Een seizoen van vallen en opstaan
Profiel Marco van Basten
Fotoserie: een bewogen jaar in beeld
Snel een opvolger voor Van Basten
Ajax supporters: we zijn terug bij af
'Als Ajax mij wil ben ik beschikbaar'

Van Basten stapt op