KABUL - In het westen van Afghanistan zijn maandag en dinsdag meer dan honderd burgerdoden gevallen door aanvallen van de door de VS geleide troepenmacht.

Dat maakte het hoofd van de politie in de westelijke provincie Farah woensdag bekend. De politiechef baseert zich op informatie van het Rode Kruis en op getuigenissen van lokale inwoners die op onderzoek gingen in de getroffen dorpen.

De door de VS geleide troepenmacht erkende betrokkenheid bij luchtaanvallen in het district Bala Baluk tegen Taliban-opstandelingen.

Woordvoerster Jessica Barry zei dat een team van het Rode Kruis tientallen doden had gezien, op twee locaties die door de luchtaanval waren getroffen. Dorpelingen spraken van vele tientallen doden, sommigen zelfs van 150.

Karzai

President Hamid Karzai heeft een onderzoek gelast naar de luchtaanvallen.

Karzai, die momenteel in de Verenigde Staten is, noemde het feit dat er burgerslachtoffers waren gevallen 'onacceptabel' en zei dat hij de zaak zou opnemen met president Barack Obama.

De Verenigde Staten hebben al beloofd dat ze mee zullen werken aan Afghaans onderzoek. De VS heeft voor eigen onderzoek een brigadegeneraal naar het gebied in Farah gestuurd waar de luchtaanvallen plaatsvonden.

Burgerslachtoffers

Dit is het dodelijkste incident voor burgers sinds de Amerikaanse invasie in 2001. Eerder was een Amerikaans bombardement in Azizabad in augustus een incident met veel burgerdoden: negentig in totaal.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties kwamen afgelopen jaar ongeveer 2100 burgers door geweld om het leven in Afghanistan, 40 procent meer dan vorig jaar.

De VN hielden de Taliban verantwoordelijk voor 55 procent van de slachtoffers, die meestal waren omgekomen door zelfmoordaanslagen.

Circa 39 procent van de burgerdoden werd toegeschreven aan Afghaanse en buitenlandse troepen; deze burgers kwamen vooral om door luchtaanvallen.