AMSTERDAM - De meeste basisscholen in Apeldoorn zijn woensdag weer opengegaan nu de meivakantie erop zit. De gebeurtenissen op Koninginnedag zijn het gesprek van de dag in de klassen. De gewone lessen lagen woensdagochtend nog even stil.

"We zijn overal begonnen met kringgesprekken over wat kinderen hebben meegemaakt", vertelt directeur Jenny van Hove van de protestants-christelijke basisschool Koningin Juliana.

"Ook zijn in alle groepen kaarsjes aangestoken. Scholen in Apeldoorn ontkomen er niet aan om bij dit drama stil te staan, zeker niet wanneer je zoals wij vlak bij de rampplek zit."

Defilé

Leerlingen van de Koningin Julianaschool waren donderdag uitgenodigd voor het defilé bij Paleis Het Loo, dat uiteindelijk niet doorging vanwege het drama dat zich verderop afspeelde.

Ongeveer 35 kinderen en een aantal leerkrachten van de school stonden bij het paleis toen Karst T. zes mensen en zichzelf doodreed. Ze waren in tegenstelling tot veel andere kinderen niet direct ooggetuigen. "Maar het komt natuurlijk wel heel dichtbij allemaal", zegt Van Hove.

Woensdagmiddag zijn de kinderen van de Julianaschool zoals elke woensdag vrij, maar de leerkrachten komen wel bij elkaar om te bepraten wat de school verder nog zou kunnen doen.

Rustig

Volgens Van Hove is de ochtend op school rustig verlopen. "Maar misschien komt de klap voor sommigen pas over enkele weken, als het wat stiller wordt, dus we blijven als school alert."

Sommige scholen in Apeldoorn gaan pas maandag open; daar was een langere vakantie gepland.