RHOON - De verkoop zaterdag van levende distelvlinders in een geschenkdoosje voor Moederdag heeft bij de Vlinderstichting verontwaardiging gewekt. De stichting wijst de verkoop bij een vestiging van Intratuin in het Zuid-Hollandse Rhoon af en noemt die ongewenst.

Volgens een woordvoerder van Intratuin is de verkoop juist bedoeld om het publiek te wijzen op de slechte toestand van sommige vlinderpopulaties in Nederland.

''Dat ze de vlinder onder de aandacht willen brengen, is natuurlijk goed. Maar verkoop dan een vlinderstruik en geen levende vlinders'', vindt de Vlinderstichting. Zij vreest dat de insecten de transacties niet zullen overleven.

Loslaten

De distelvlinders kosten 6,99 euro en het is de bedoeling dat kopers de dieren binnen een dag loslaten. ''Ze leggen daarna meteen eitjes en dat is dus goed voor de populatie'', aldus de zegsman van Intratuin.

''Het is niet de bedoeling dat we hier geld aan verdienen. Het gaat ons om de boodschap. Dat we dat met Moederdag doen is omdat je een moment zoekt met een verhaal.''

Intratuin Rhoon heeft zaterdag enkele tientallen vlinders, die een kweker levert. De Partij voor de Dieren dringt volgens een woordvoerster bij minister Gerda Verburg (Landbouw) aan op een verbod op de handel in levende vlinders.

Traditie

De insecten van Intratuin komen van het bedrijf Vlindergroet in Steenbergen dat is gespecialiseerd in het leveren van vlinders voor speciale gelegenheden zoals huwelijken en begrafenissen.

Het loslaten van de insecten is volgens het bedrijf een traditie bij Amerikaanse indianen. De insecten kunnen vanaf april tot oktober worden geleverd en losgelaten. De prijzen voor de vlinders variëren van 21 euro voor een exemplaar tot 117 euro voor 25 vlinders, inclusief doos.