MARDIN - Acht verdachten zijn woensdag aangeklaagd voor het bloedbad op een bruiloft in Turkije, dat maandag aan 44 mensen het leven kostte.

Dat heeft de gouverneur van de provincie Mardin laten weten, berichtte het Turkse persbureau Anatolia. In totaal zijn tien mensen gearresteerd wegens betrokkenheid bij de moordpartij.

Een aantal gemaskerde schutters was een huis binnengestormd in het dorp Bilgeköy in het Koerdische zuiden van Turkije. Daar was op dat moment een huwelijksfeest aan de gang met ongeveer tweehonderd gasten.

De daders maakten tijdens hun moordpartij, die ongeveer een kwartier duurde, gebruik van machinegeweren en handgranaten.

Bruidspaar

Onder de slachtoffers zijn zestien vrouwen, zes kinderen en een islamitische geestelijke. Ook het bruidspaar en de vader van de bruid, het voormalige dorpshoofd, overleefden de aanslag niet.

Achter de actie zou een strijd om de bruid hebben gezeten. Een andere man dan de bruidegom had met de dochter van het dorpshoofd willen trouwen, maar was afgewezen.

Ruzie

In Turks-Koerdische gebieden, waar familiebanden en tradities hoog in het vaandel staan, worden wel vaker wapens ingezet om een ruzie te beslechten.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan riep dinsdag universiteiten en andere instellingen op zich in te zetten voor een mentaliteitsverandering.

''Er is geen traditie die een excuus kan zijn voor een dergelijke misdaad'', aldus de conservatief-islamitische premier, die wil dat Turkije lid wordt van de Europese Unie.