RIJSWIJK - Nederland viert dinsdag dat op 5 mei 1945 een einde kwam aan de Duitse bezetting en ook het noordelijke deel van het land vrij werd.

Overal in het land zijn festivals en concerten. De honderdduizenden bezoekers lieten zich niet tegenhouden door het vooral koude en een beetje natte weer.

Premier Jan Peter Balkenende luidde in het begin van de middag het feest in met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Dat gebeurde in Zwolle.

Aanslag

Hij had het in zijn toespraak over de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. ''Er is te veel geweld, verdriet en er zijn te veel zorgen in ons land. Maar we komen door die moeilijke periode heen.'' Ook elders werd in toespraken stilgestaan bij de tragedie.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft geen grote wijzigingen aangebracht in de feestelijkheden. In de debatrondes op de festivals was gelegenheid over de gruwelijke gebeurtenissen te praten.

Een trieste aanleiding tot debat, maar hoe dan ook: de vrijheid blijft, zei voorzitter Els Swaab van het comité.

De bezoekers in Zwolle hadden niet veel animo om over de nare zaak te praten, ze kwamen om te vieren.

Helikopter

Net als de laatste jaren steeds het geval was, trokken de Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter van festival naar festival.

Ellen ten Damme, dj Isis, rapper Typhoon en de bandleden van Voicst vertrokken vanaf vliegbasis Gilze-Rijen per Chinookhelikopter naar onder meer Rotterdam, Vlissingen, Roermond, Zwolle, Haarlem en Den Bosch.

Op Bevrijdingspop in Haarlem, het oudste bevrijdingsfestival, kwamen ongeveer 150.000 mensen af. In het park Haarlemmerhout traden onder anderen Guus Meeuwis en Wouter Hamel op.

Wageningen

In Wageningen was het nog een beetje oorlog door de problemen bij het veteranendefilé. De naoorlogse oud-strijders waren dit jaar niet welkom. Dat lieten zij niet op zich zitten.

Verenigd in het Actiecomité Opmars Wageningen sloten zeker veertig veteranen die onder de vlag van de VN in Libanon, voormalig Joegoslavië of Korea dienden, zich bij het defilé aan.

Spandoeken

Niemand hield hen tegen. Ze kregen zelfs steun via spandoeken. ''Alle veteranen welkom'', stond erop. ''Ik laat me niet als een klein kind wegsturen'', zei een Libanon-veteraan verbolgen.

Een 'oude' collega vroeg cynisch aan de jongere oud-gedienden of zij nu beter zullen slapen. In totaal waren er meer dan 1200 veteranen aanwezig.

De 80.000 toeschouwers langs de kant maakte het allemaal niets uit. Ze klapten voor oud en jong.

Ristie

Roy Ristie van het 5 Mei Comité Zuidoost wil dat er in het Amsterdamse stadsdeel een tweede Madurodam komt. Hij greep Bevrijdingsdag aan om het plan naar buiten te brengen.

De bedoeling is tweeledig. Ten eerste wil hij verzetsheld George Maduro eren, die van Antilliaanse afkomst is.

Ten tweede hoopt hij dat de grote groep Antillianen in Amsterdam-Zuidoost een betere band met Nederland krijgt.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van Bevrijdingsdag op NUfoto.nl

Bevrijdingsfeest