APELDOORN - Er komt een groot onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn.

Dat onderzoek moet gebruik maken van drie afzonderlijke feitenonderzoeken die nu lopen naar aanleiding van het drama, waarbij zeven doden vielen. Dat stelde burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn dinsdag.

Momenteel zetten drie instanties de feitelijke gebeurtenissen op 30 april op een rij. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is verantwoordelijk voor de beveiliging van de koninklijke familie en onderzoekt onder meer de genomen veiligheidsmaatregelen.

De nationale recherche brengt eventuele strafrechtelijke gevolgen in kaart. De nationale recherche is betrokken omdat het om een aanslag op het koninklijk huis gaat.

Gemeente

De gemeente Apeldoorn laat verder de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) naar het functioneren van de gemeente kijken. Zowel de voorbereiding op Koninginnedag als het handelen van de gemeente na de aanslag wordt bekeken.

Volgens burgemeester De Graaf zal ook zijn eigen handelen onderwerp van onderzoek zijn. De burgemeester is veranwoordelijk voor de openbare orde in de stad.

Verantwoordelijkheden

Volgens De Graaf moeten de feitenonderzoeken in mei of juni klaar zijn. Vervolgens kan het allesomvattende onafhankelijk onderzoek ''duiding geven aan de feiten die boven tafel zijn gekomen en aangeven waar de verantwoordelijkheden liggen'', aldus de Apeldoornse burgemeester.

Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren. De formele onderzoeksopdracht zou moeten komen van de rijksoverheid en van de gemeente Apeldoorn, stelt De Graaf.

De burgemeester denkt aan een soortgelijke commissie als de commissie die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. Die commissie stond destijds onder leiding van de voormalige Nationale Ombudsman Marten Oosting.