AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende heeft dinsdag rond 12.30 uur in Zwolle het bevrijdingsvuur ontstoken. Hij gaf daarmee het startsein voor de dertien bevrijdingsfestivals in Nederland.

Overijssel is dit jaar gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Balkenende stond ook stil bij de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag.

Hij noemde de woorden die koningin Beatrix na het drama op televisie sprak 'ontroerend' en verwees naar het applaus dat zij maandagavond kreeg bij de dodenherdenking in Amsterdam. "Ook vandaag staan we achter haar", sprak de CDA-premier.

Vrijheid

Het centrale thema van Bevrijdingsdag is deze keer 'vrijheid en identiteit'. De viering begon in het provinciehuis in Zwolle, waar staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans de 5 meilezing hield. De minister-president opende vervolgens het bevrijdingsfestival Overijssel door het bevrijdingsvuur te ontsteken.

Ook in Almere, Amsterdam, Assen, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Utrecht, Roermond, Vlissingen, Rotterdam en Wageningen worden dinsdag bevrijdingsfestivals gehouden. Ellen ten Damme, dj Isis, Voicst en Typhoon vliegen van hot naar her om op te treden.

Koningin Beatrix en de premier wonen dinsdagavond in Amsterdam de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding bij. Die vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Aanslag

Op verschillende plaatsen werd stilgestaan bij de aanslag op de koningin en haar familie op Koninginnedag. Balkenende liet in Zwolle weten dat de aanslag de vraag oproept hoe vandaag de dag moet worden omgegaan met het begrip 'vrijheid'.

Op het 5 Mei Festival in Den Haag sprak burgemeester Jozias van Aartsen over de sombere dagen die de Nederlanders achter de rug hebben. "Gisteren stonden we stil bij de mensen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dan hebben we nog die heel zwarte dertigste april gehad."

Hij sprak zijn bewondering uit voor koningin Beatrix. "Wat mogen we blij zijn met onze koningin. Ons staatshoofd dat symbool is van ons Nederland, waar iedereen één is."

Noodverordening

Amsterdam neemt dinsdagavond extra veiligheidsmaatregelen tijdens het Bevrijdingsconcert op de Amstel. Burgemeester Job Cohen heeft een noodverordening afgekondigd voor het gebied rond het concert op de Amstel. De gemeente heeft dat dinsdag laten weten.

De noodverordening volgt op de gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn. Tijdens de Dodenherdenking maandag was rond de Dam ook een noodverordening van kracht. Deze geeft de politie extra bevoegdheden zoals het fouilleren van bezoekers.

Tijdens het concert is tussen 20.00 en 21.15 uur het onder andere verboden om op balkons of daken en in loggia's te staan die uitzicht bieden op het concert.

Bevrijdingsdag