APELDOORN - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet zijn vrijdag aanwezig bij de herdenking van het drama in Apeldoorn.

Ook minister-president Balkenende en vicepremiers Rouvoet en Bos wonen de herdenking in schouwburg Orpheus in Apeldoorn bij.

Het gaat om een besloten bijeenkomst voor slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners, aldus burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn dinsdag.

De bijeenkomst is voor andere belangstellenden op een groot videoscherm op het Marktplein te volgen. Daar is plaats voor ongeveer tienduizend kijkers. In de schouwburg is plaats voor ongeveer 1200 genodigden.

Veiligheid

Volgens de burgemeester is ook omwille van de veiligheid voor een besloten bijeenkomst gekozen. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie zijn vrijdag aanwezig in Apeldoorn.

Het programma van de herdenking is grotendeels al ingevuld. Er worden enkele toespraken gehouden en er zal muziek zijn. De komende dagen wordt de laatste hand aan het programma gelegd, onder meer in overleg met nabestaanden.

Volgens De Graaf liggen zes gewonden nog in het ziekenhuis; 3 vrouwen, 1 man en 2 meisjes van 8 en 16 jaar. De conditie van een vrouw is nog steeds zeer ernstig. De toestand van twee gewonden wordt omschreven als ernstig.

Terughoudendheid

Van de doden kwamen er drie uit Apeldoorn. De uitvaarten van die slachtoffers zijn op woensdag en donderdag. Burgemeester De Graaf vroeg dinsdag de pers om terughoudendheid.

De gemeente Apeldoorn is druk bezig met het verlenen van nazorg aan nabestaanden, hulpverleners en mensen die donderdag spontaan te hulp schoten.

Winkels

De Apeldoornse ondernemers hebben besloten hun winkels vrijdag te sluiten tijdens de herdenking van de slachtoffers van het drama op Koninginnedag.

Koninklijke Horeca Nederland heeft Apeldoornse restaurants en cafés opgeroepen hun openingstijden vrijdag aan te passen.

Restaurants in de gemeente zullen bij aanvang van de dienst twee minuten stilte betrachten. Cafés in Apeldoorn openen vrijdagavond pas om tien uur hun deuren.

Volgens een zegsman van Koninklijke Horeca Nederland beperken de aangepaste openingstijden zich tot de regio Apeldoorn.

Dankbaar

De Graaf toonde zich dinsdag dankbaar voor alle condoleances. In de registers in het Apeldoornse stadhuis staan inmiddels vierduizend steunbetuigingen.

Ook op verschillende condoleanceregisters op internet blijft het aantal blijken van medeleven groeien.

De NOS zendt de herdenking voor de slachtoffers van de aanslag in Apeldoorn live uit.