STRAATSBURG - Er komt een Europees verbod op de handel in zeehondenbont. Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een voorstel daartoe. Vorige week bereikte het parlement al een akkoord met de regeringen van de lidstaten over het verbod.

Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie bevatte nog een uitzondering voor handelaren die de zeehonden op een 'fatsoenlijke' manier om het leven brengen.

Het Europarlement heeft die mogelijkheid echter geschrapt. Wel mogen de eskimo's van de Inuitbevolking onder strikte voorwaarden hun bont blijven verkopen in Europa.

Doorvoer

Ook doorvoer van bont via Europa, bijvoorbeeld van Canada naar China, mag nog blijven plaatsvinden.

Nederlandse Europarlementariërs hadden liever een totaalverbod op de handel in zeehondenbont gezien, zoals dat in Nederland en België al bestaat.

Canada

Op dit moment worden jaarlijks zo'n 900.000 zeehonden gedood, met name in Canada. Het Europees Parlement hoopt dat door het handelsverbod de jacht op de dieren afneemt als ze minder lucratief wordt.

Canada heeft gedreigd het EU-besluit aan te vechten bij de werelhandelsorganisatie WTO. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdagavond tegen het persbureau Reuters dat de commissie in haar voorstel haar best heeft gedaan om aan de WTO-verplichtingen tegemoet te komen.

Bont voor Dieren

Bont voor Dieren is heel blij met het besluit. De dierenbeschermingsorganisatie heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor een einde aan de wrede handel.

Directeur Claudia Linssen noemt het ''een enorme overwinning voor dierenbeschermers over de hele wereld''.

Het verbod treedt in 2010 in werking, nog voor het nieuwe commerciële jachtseizoen. Het zal de ''gruwelijke jacht'' zwaar treffen.

''In Canada zelf houdt men er rekening mee dat dit wel eens het einde van de jacht kan betekenen'', aldus Linssen.