PALERMO - Siciliaanse openbaar aanklagers zijn een onderzoek gestart naar maffiaclans, ondernemers en lokale politici die samen flink geld zouden verdienen aan duurzame energieprojecten in het zuiden van Italië.

Zeker acht mensen zijn al gearresteerd. Dat berichtte de Britse krant Financial Times dinsdag. Door subsidies van de Italiaanse regering en de Europese Unie voor het bouwen van windparken is Zuid-Italië een zeer aantrekkelijke markt voor de georganiseerde misdaad.

Ook het feit dat het Italiaanse nationale elektriciteitsnet windparkeigenaren 's werelds hoogste prijzen betaalt voor energie, of de windturbines nu wel of niet werken, maakt de energiehandel lucratief.

Politici

De maffia zou geld en stemmen hebben beloofd aan lokale politici in ruil voor vergunningen om windparken te bouwen. De parken zouden vervolgens met hulp van tussenhandelaren zijn verkocht aan Italiaanse en buitenlandse multinationals.

Zo is het Britse bedrijf International Power marktleider in windenergieprojecten in Italië. Volgens het Italiaanse Openbaar Ministerie (OM) is er vooralsnog geen indicatie dat multinationals wisten dat de maffia betrokken was bij energieprojecten.

Energiehandel

Op Sicilië zijn dertig parken gebouwd. Voor zestig nieuwe windparken zijn al vergunningen afgegeven. Voor de bouw van 226 projecten is eveneens een vergunning aangevraagd, maar sinds de lokale milieudienst van de gemeente achter de energiehandel is gekomen, heeft de gemeente de afgifte van de vergunningen bevroren. Hierdoor zijn bestaande projecten ineens flink in waarde gestegen.

Zonne-energie

Ondertussen hebben verschillende mensen hun oog al laten vallen op andere duurzame projecten: zonne-energie. Zo ook de Siciliaanse ondernemer Vita Nicastri, die ook wel 'lord of the winds' wordt genoemd omdat hij voor de meeste windenergieprojecten de vergunningen heeft aangevraagd. Hij heeft al negen aanvragen voor de bouw van grote zonne-energieparken bij de gemeente liggen.