AMSTERDAM – In Apeldoorn zijn zondag zo’n tien kerkdiensten en bijeenkomsten verstoord door een Duitse sekte. Volgens de sekteleden is de aanslag tijdens Koninginnedag het gevolg van de verdeeldheid onder christenen.

Dat meldt het Nederlands Dagblad dinsdag. Volgens de sekte is de christelijke gemeente daarom verantwoordelijk voor de aanslag. De daad van Karst T. zou een straf van God zijn.

Tijdens de diensten namen de sekteleden ongevraagd het woord of begonnen rond te lopen met pamfletten. De meeste Duitsers bleken overigens na enig aandringen bereid om de dienst te verlaten. Om die reden is dan ook nog geen aangifte gedaan bij de politie, schrijft de krant.

Verstoren

De Duitse sekteleden zijn aanhangers van ‘evangelist’ Horst Schaffranek. Op verschillende buitenlandse websites wordt voor hem gewaarschuwd. De sekte staat erom bekend vaak kerkdiensten te verstoren. In sommige gevallen vertrokken zij alleen als gedreigd werd met het inschakelen van politie.

Op Koninginnedag reed de 38-jarige Karst T. met zijn auto dwars door het publiek. Hij doodde daarbij zes mensen en eindigde met zijn auto tegen een monument. T. bezweek vrijdagochtend vervolgens zelf ook aan zijn verwondingen.